• Име: Лиско
 • Пол: мъжки
 • Порода: Микс
 • Възраст: около 3г
 • Размер: 15 кг
 • Паспорт, васксини, чип: да
 • Кастрация: да
 • Медицинско състояние: Здрав.
 • Характер: Лиско е бил жертва на нехуманно отношение. Поради преживяния стрес, Лиско не е куче, което харесва всеки човек. Историята можете да прочетете в края на страницата.
 • Подходящ ли съм за вас ? На Лиско му трябва време и търпение, за да ви се довери. Въперки преживяното, Лиско бързо свикна с приемните си стопани. Той e cпокоен, изключително добър, научи се да се разхожда се на повод, пътува спокойно в кола, има хигиенни навици. Добре знае командата „не“. Той е куче, което се обучава лесно, когато сте спечелили доверието му. Не можете да го погалите при първа среща, или да го гушнете веднага, за да му се порадвате. Той ще ви наблюдава и опознава от разстояние, а когато почувства сигурност – сам ще се приближи или просто ще допусне да се приближите. Често се плаши от резки жестове, висок тон, внезапни шумове. Реагира на бягащи хора, хора или деца с тротинетки и колоездачи. Първата му реакция е да се спусне рязко към тях, за да захапе. Реагира по същия начин, когато непознат човек или друго животно се доближи до неговия човек. Изпитва ревност и страх да не загуби вниманието, което никога не имал. Това е ответна реакция. Когато се работи с него, тези реакции отшумяват, но трябва да е под постояненен контол, за да има резултат. Определено е куче „традиционалист“. Създавате му навици, той е много умен, възприема и научава всичко бързо и така е по-спокоен. Има нужда от дълги, хубави разходки, за да свиква със заобикалящата социална среда, хора и животни. Бъдещите осиновители на Лиско трябва да имат опит в отглеждането на животни, да имат търпение, необходим подход, да му осигурят лично пространство и да го оставят спокойно да се адаптира.
   Лиско се привързва към един човек, но обича семейния уют, усеща всяка минута внимание и с благодарност отвръща с любов, която е готов да даде на неговите си хора.  Лиско е подходящ за отглеждане в домашни условия, апартамент или къща с двор. 
  Обича деца.  Мрази котки. Не е свикнал много с шумотевици, много хора, много чести смени в обстановката, големи компании.Има нужда от много разходки и спокойна среда. Има хигиенни навици, разхожда се съвсем спокойно на повод, слуша много, свикнал е да пътува в кола.  Премерено социален и кротък.
  Определено той трябва да хареса стопанина си,не е куче което би пребивавало с всеки.Когато ви хареса – адаптира се сравнително бързо.
 •  Видео от участието на Лиско в кампанията „Време за надеджа“ по Нова ТВ вижте тук: ВИДЕО
 • Търси дом
 • Финансова подкрепа за грижите
 • Ако Вие сте Човекът за Лиско, попълнете въпросник за кандидат-осиновител↓

Лиско намери своя дом! ♥

Едно прекрасно семейство отвори дома си за него. След много месеци нашето момче попадна на хора с толкова големи сърца, колкото е и неговото. Хора, които четат очите му, хора, които го харесаха, бориха се за него, приеха го, обикнаха го и той остана с тях. Лиско най-накрая се чувства обичан, спокоен и защитен. Бъди щастлив момче! 🐾

Историята: 28.04.2022  Лиско е жертва на нехуманно отношение.

Лиско е живял цяла година под една борова гора, слаб и асоциален или по-скоро наплашен от човешката жестокост. Изплашен до степен, че дори храната не е повод да излезе от скривалището си. Той отказвал да се храни и бягал, когато до него се опита да се доближи човек или друго животно.

След време, Лиско слиза в близкото село покрай друго куче и остава да обитава улиците. И тук е поредният сблъсък на Лиско с грубата реалност на уличния живот. Екипът ни няколко пъти получава сигнал от наш доброволец, към когото отправят лични заплахи за Лиско – че ще бъде застрелян при първа възможност, а „човекът“ изрекъл тези думи със сигурност има оръжие. Ситуацията стига до там, че когато колегата ни не е на мястото, съседка става свидетел как недоброжелателите хвърлят бомбичка върху него, а той просто си стои кротко пред една къща.

Не е трудно да си представим каква травма може да нанесе подобно преживяване. Лиско вече е далече от този ужас. Прибрахме го, за да спасим живота му, но след тази злощастна случка, Лиско започва да се страхува от всичко и всички. Лае, когато види кола (бомбата върху него е пусната от движеща се кола), а понякога дори се хвърля в опит да се защити. С него работи специалист и за кратък период от време, Лиско показва сериозен напредък. Научен да ходи на повод, с хигиенни навици, дори се вози в кола (въпреки страха си) и е все по-спокоен.

Лиско не излъчва нито капка агресия, никога не голи зъби, не се конфронтира с други кучета, единствено има нужда от любов. Първата вечер прибран на сигурно, той не доближава купичките си с вода и храна, а просто заспива – спокоен, че вече е на добро място.