„Кастрирай и върни“ е кампания на Stray Angels, която насърчава гражданите да допринесат към справянето с проблема с бездомните котки и техния нарастващ брой. Чрез кастрация можем да контролираме популацията на бездомните котки и да осигурим по-добро бъдеще за тях. 

Защо е важно да кастрираме бездомните котки?

Знаете ли, че една котка може да забременее още през първата си годинка и да роди до 5 пъти в рамките на година? А знаете ли по колко котета се раждат? Най-често броят на новородени котета от майката е между 4 и 6. Това прави възможно една котка да роди средно около 20 малки в годината. Нека сега умножим това число по броя на всички бездомни котки, за което официални данни няма, но са повече от много. Звучи страшно, нали?

Кастрацията е хуманен и ефективен начин за контролиране на популацията на бездомните котки. Тя намалява броя на нежеланите котета, които често се раждат в условия на лишения и болести, а в много от случаите срещат съдбата си прегазени, отровени или захвърлени в контейнер вързани в найлонов плик 

Как можете да помогнете?

Ако искате да помогнете, можете да организирате кастрация за котките, обитаващи вашия район. Знаем, че много от вас се ангажират с хранене и обгрижване на котета, които живеят около домовете ви. Кастрацията е начинът, по който животните ще се чувстват по-добре и ще бъдат по-здрави. Как точно може да го направите: 

  • Свържете се с проверена и доверена местна ветеринарна клиника, която предлага услуги за кастрация и уговорете удобен час. 
  • Заловете по хуманен начин котката и я закарайте в клиниката.Някои клиники предлагат капан под наем с връщане на капаро след връщане на капана.
  • Често цената включва престой в рамките на едно денонощие под лекарско наблюдение – попитайте и за това. След приключване на процедурата и уверяване, че животното е добре, може да го вземете и да го върнете на съвсем същото място, от където сте го хванали. 

Ако нямате възможност да се включите по този начин, може да дарите за кампанията. Всички дарения се използват за мисии, които извършваме ние и включват: 

  • Транспортиране на котката до ветеринарна клиника и обратно
  • Кастрация и медицински грижи