• Име: САМ
  • Пол: Мъжки
  • Порода: Немска овчарка
  • Възраст: 5-6 год
  • Медицинско състояние: Текущо лечение в клиника. Диагноза: Сами страда от така наречения „euthyroid sick syndrome“. Симптомите на ESS корелират с общи симптоми на хипотиреоидизъм и включват лесна умора, телесна и мускулна слабост, не наддаване на тегло, подпухналост на крайниците, непоносимост към студ, запек и трудно усвояване на веществата. При този синдром друго заболяване причинява потискане на концентрацията на хормони в кръвта, особено тироксин и свободен тироксин (T4 и fT4), както е в случая на Сами. Главната причината, поради която хормоните стават потиснати, не е напълно изяснена. Има много потенциални причини за синдрома на еутиреоидните пациенти като други ендокринни заболявания, болест на Кушинг, хипоадренокортизъм, диабет могат да потиснат хормоните на щитовидната жлеза. Тежките инфекции, тежкото недохранване и продължително гладуване, лоши условия на отглеждане все неща, през които Сами е преминал. Предстоят още изследвания, за да се изключат всички потенциални проблеми, които може да има вследствие на всичко, което е преживял, но те ще се случват постепенно в периода на неговото възстановяване.Даването на допълнителни щитовидни хормони на куче със синдром на еутиреоидно заболяване не се препоръчва. Лечението за момента се концентрира около подобряване на клиничното състояние, което е причинило ниските нива на хормона.
  • Историята/ 24.06.2023г. Сам беше намерен в безпомощно състояние в една локва,  слаб и дехидартиран. Няма сили да се движи.
  • Има нужда от подкрепа за лечението и грижите

13.10.2023

Приятели, заедно сътворихме още едно Чудо!
Историята на Сами е поредното доказателство, как грижата с любов прави чудеса!
Сърдечни благодарности към всички лекари, които спасиха живота на Сами и към всички дарители и приятели за подкрепата, с която му дадоха шанс да живее обичан и обгрижван с любов, която заслужава всяко живо създание!
Спасяването на Сами завърши с щастлив край- неговото осиновявяване! Той заминава в Германия, където го очаква неговото ново семейство! Пожелаваме им безкрайно щастливи приключения заедно!

22.08.2023

Сам се възстановява и се чувства все по-добре. Тича и вече е неудържим на разходките:) Хранителният режим, добавките, качествената медицинска грижа и най-вече цялата любов, която получава вдигна на крака това изстрадало момче!
Хубавата новина е, че началото на октомври има шанс да замине за Германия, където ще бъде осиновен…но, все още нищо не е сигурно. Дотогава ние ще продължим да го подкрепяме до оптималното му възстановяване.