С приключването на зимата и предстоящите по-топли месеци, настъпва моментът за разгонване на котките. Бездомните женски котки могат да раждат 2 или 3 пъти на година по N на брой котета в котилото. Улиците ни се зариват с нежелани, бедстващи бебета и пораснали котки. Голяма част от тях дори не доживяват до първата си година, а които успеят – са обречени да оцеляват ден за ден в опасна за здравето и живота им среда.

Свръхпопулацията може да бъде контролирана. Колкото и да ни се иска, за жалост нямаме възможност да задомим всяка котка в нужда, с която се срещнем на улицата. Всичко заедно обаче можем да участваме активно в намаляването на броя бездомничета. Как? С метода ‘кастрирай и върни’. Когато процесът бъде организиран добре, няма опасност за животните и дори по този начин може да бъде подобрено качеството им на живот. Повече за ползите от кастрацията може да прочетете ТУК.

Как да се погрижите за котките във вашия район?

▪ Всичко започва със залавянето на животното – ако котката е социална и ви познава, можете да я хванете сами. Ако не, можете да използвате капан за хуманно залавяне на котки. Прилагаме пример на Актуална промоция в Практикер: Капан за хуманно залавяне на животни.
▪ Препоръчително е животното да прекара 12 часа без храна преди процедурата. Може да заловите котката следобед/привечер. При по-студено време е задължително да поглеждате капана, за да не оставяте котето за дълго време без възможност да се затопли. Когато видите, че е в капана и той се е затворил, приберете животинката на тихо и сигурно място и я заведете при ветеринарите сутринта на другия ден, с предварително запазен час за кастрация.
▪ Първата нощ след кастрацията е добре да прекара в клиниката. Ако имате възможност да настаните животното за още 1-2 дни след това в мазе/баня/гараж, ще бъде най-оптимално. При качествена кастрация може да бъде пуснато и на другия ден.
▪ Важно е да пуснете животното на същото място, където сте го хванали, за да бъде на своята позната територия.

В някои клиники предоставят отстъпки за кастрации за бездомни или дори ваучери за безплатна кастрация. Допитайте се до нас за още съвети или препоръки на клиники: Координатор котки Мира Вълчева

Ако нямате възможност да се заемете с бездомните котки във вашия район, може да подкрепите кампанията ни за кастрация на бездомни животни с ДАРЕНИЕ

Капанът не нарянява животното.

Източник: https://www.four-paws.bg/