• Име/пол: Еди/момче
 • Порода/Микс: Българско гонче (отговаря на всички признаци)
 • Възраст: ~ 5-6 години
 • Размер/кг: 23.5кг
 • Медицинско състояние: Здрав. Еди има паспорт, чипиран е и с всички необходими за момента ваксини.  Когато го спасих беше под 20кг, с много рани по главата и сцепен клепач, вече теглото му е нормално и от раните са останали само белези, освен клепача който ще си остане така. От момента на спасяването му от улицата досега се справихме с всички външни и вътрешни паразити. Имаше общо 3 курса на антибиотично лечение, всички те успешни- в началото позитивира на кърлежова болест, след това се засили  кашлицата му, която се оказа че е породена от хроничен бронхит (там лечението беше комбинирано със стероиди), последното антибиотично лечение беше срещу Giardia, която беше доста упорита (явно не я бяхме забелязали при първоначалните тестове). В момента се възстановява добре от кастрацията извършена на 11.01.2023.
 • Кастрация: ДА
  Характер/поведение: Еди е социален доколкото обикновено много иска да се запознава с другите кучета, но след като се подушат не им обръща внимание в повечето случаи, понякога обаче се заиграват. Въобще не обръща внимание на много по-малки кучета, докато много по-големите тактично избягва. Докато не беше кастриран обаче имаше склонност да се бие с мъжки кучета с неговия размер (най-много не харесва бийгъли), след кастрацията трябва да мине малко повече време, но предполагам че това ще се минимализира. Има много добър приятел каракачанка – мъжки(кучето на родителите ми), с който много обичат да тичат и да си играят. Към хората не проявява агресия (случвало се е само веднъж да изръмжи на ветеринаря от страх), но има страх от хора които държат дълги предмети, явно е бил бит. Понякога има интерес към непознати и ги подушва но когато види че нямат храна си продължава по пътя, (именно понеже живееше покрай ресторант и разчиташе на хората да му дават храна). Когато го взех в началото не харесваше човешкия контакт понеже го беше страх, но във времето се отпусна и започна да търси внимание и физически допир, даже на моменти е малко досаден. Поведението му е по-близко до доста по-малко куче и на моменти може да е доста лигав, като скимтенето когато иска нещо му е добре познато, но при правилно поведение на стопанина свиква кое може и кое не.
 • Навици/специфики: Хигиенните му навици са много на ниво, никога не е пишкал или акал вътре (не му е комфортно), дори и в моменти когато много му се е пишкало (когато приемаше стероиди), тогава известява със скимтене. На повод върви вече много добре (ползвам нагръдник поради проблема с кашлицата и въпреки това рядко се дърпа). Вече научи няколко базисни команди които докато върви на повод действат много добре елиминирайки нуждата от дърпане. Въпреки това трудно се учи на команди с положителна мотивация (наградки и радване), за съжаление е свикнал да се учи с лошо, но при достатъчно търпение нещата стават. Вече знае да сяда, да ляга, да седи на едно място (до един момент), да идва (ако няма много дразнители и интересни неща около него). Научи се да седи по цял ден в къщи докато съм на работа без да прави бели и да тормози съседите, но след това трябва да си изхаби енергията. Когато сме били заедно в къщи обикновено или спи или проверява да види дали се случва нещо интересно около мен, докато навън иска да подуши абсолютно всичко и носа постоянно е долу, а опашката горе (все пак е гонче :). Има енергия да ходи и цял ден навън ако трябва.
 • Историята: Еди беше намерен в гр. Кресна до един от ресторантите, като живееше там от около м. Февруари 2022 (работя през пролетта в региона и съм го виждал и преди да го взема). Решението да го спася беше защото един ден беше в много лошо състояние (рани по главата, много слаб с мухи около него), явно се беше бил скоро и поради вида му хората не му даваха храна. Най-вероятно преди това е бил ловджия и е бил вече непотребен и изхвърлен. В началото исках само да му помогна и да го пусна отново там, но понеже имаше много здравословни проблеми, с приятелката ми решихме да го задържим за по-дълго. За съжаление обаче с нея се разделихме и аз направих всичко по силите си за да се грижа сам за него, но промяната се отрази много неблагоприятно и на мен, и на него.
 • Временен дом/грижа: В момента се намира при родителите ми в село до гр. София, понеже те имат къща с двор, където Еди може да бъде навън през деня и да си играе с другото тяхно куче. За съжаление нямат възможност да се грижат за него за постоянно.
  Търси дом:  Еди може да бъде гледан както в апартамент, така и на къща с двор. Тъй като обаче е много енергичен, ако е гледан в апартамент има нужда от две дълги разходки сутрин и вечер (поне час – час и половина), внимание през деня и по-дълга разходка уикенда, по възможност извън града без повод. Оптимално е да бъде в къща с двор, но не е свикнал да спи навън през студената половина на годината през нощта и трябва да бъде прибиран вътре, и с напредване на възрастта това няма да се промени. Дори и с двор, за да е спокоен и щастлив трябва да излиза поне по веднъж на ден за 20-30 минути, оптимално би било ако може уикендите да има по-дълга разходка.
 • Контакт на попечителя за осиновяване: 0878 40 1562 – Константин, [email protected]
 • Дата на публикацията:  16.01.2023

❗️Stray Angels не участва пряко в процедурата за осиновяване, тъй като не познава лично животните и техните Попечители. Препоръчваме на Попечителите да използват Въпросник за осиновяване , който ще им помогне да се запознаят с кандидат Осиновителя и опитът му в отглеждането на животни. В случай, че Stray Angels намери осиновител ще се свърже с попечителя и ще съдейства за осиновяването. Обръщаме внимание на Кандидат-Oсиновителите на животно от тази категория да се свържат с Попечителите, чрез контактите публикувани в профила на конкретното животно.